Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
662
1. A képen a 2. feladat
2. Téglalap alakú, hasonló virágágyások közül az egyiknek az átlója 17 m, rövidebb oldala 8 m. Mekkorák a másik oldalai, ha
a, hosszabb oldala 9 m?
b, kerülete 69 m?
c, területe 76,8 m²?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. Párhuzamos szelők tétele: OA/AB = OC/CD
y/6 = 3/4,5
Ezt y-ra kell rendezni és akkor megvan (y = 4)

Párhuzamos szelő szakaszok tétele: DB/AC = OB/OC ( = OB/OA )
x/4 = 7,5/3 ( = 10 / 4 )
Ezt x-re rendezed, abból megvan az x (x = 10)
0

22. Pithagorasz tételből ki lehet számolni az a oldal hosszát. a -> 15m
Mivel hasonlóságról van szó, ezért ki kell számolni a hasnolóság arányát (λ), ha az megvan akkor onnantól már nyert ügyünk van.

a) a' = 9m -> λ = a'/a = 9/15 = 3/5 = b'/b
Innen b'-re rendezel és készen vagy.

A többinél már csak a λ kiszámítását írom le.
b) k' = 69m k = 2(a+b)
λ=k'/k

c) t2= 76,8 t1=a*b
λ2 = t2/t1 Ebből gyökvonássaal megvan a λ.
Megj.: Itt először λ2-et kapunk, mert hasonló síkidomok területének aránya egyenlő a hasonlóság arányának (λ) négyzetével.
0