Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szent Péter esernyője

269
Mikszáth mikor és miért jár blogomat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – 2. fejezet: Glogova régen
A fejezetet az író, Mikszáth Kálmán meséli el egyes szám első személyben. Elmondja, hogy ő is járt Glogován, 1873-ban. Glogova szegényes, elmaradott kis falucska. Mikszáth Kálmán a szolgabíróval volt ott, azért, hogy felvegyék az éppen meghalt helyi pap hagyatékát. A szolgabíró meg akarja nézni a helyi iskolát is, ahol feltűnik neki, hogy a gyerekek nagyon hasonlítanak egymáshoz. Megkérdezi a tanítót, Majzik Györgyöt:
„- Csinos gyerekek – mondá ott künn a szolgabíró kedélyesen -, de honnan van az, domine fráter, hogy mind olyan egyforma képűek?”
„- Hát az onnan van, tekintetes uram, mert nyáron az összes glogovai férfinép elszéled le az alvidékre mezei munkákra, és ilyenkor olyan magam vagyok itt egész őszig, mint az ujjam. (Csintalan mosoly jelent meg az ajkai körül.) Méltóztatik érteni?”

Mikszáth nem mondja ki, de az Olvasó azonnal rájön, hogy nagy valószínűséggel majdnem az összes glogovai gyereknek a tanító az apja.
„Rá vagy két hétre híre jött, hogy egy fiatal káplánt kaptak oda papnak a glogovaiak. Valami Bélyi János nevűt. A szolgabíró, jól emlékszem, megjegyezte: – Legalább a mester nem lesz már egyedül nyaranta. „
0