Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Foszfor égése

Főoldal » Középiskola » Kémia
371
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy 5g foszfor elégetésekor hány gramm foszforsav keletkezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


4 P + 5 `O_2` `rightarrow` 2 `P_2O_5`

`P_2O_5` + 3 `H_2O` `rightarrow` 2 `H_3PO_4`

`A_P` = 31 `g/(mol)`

`M_(H_3PO_4)` = 98 `g/(mol)`

1 mol foszforból keletkezik 1 mol foszforsav

31 g foszforból keletkezik 98 g foszforsav

5 g foszforból keletketik `5/31*98` = 15,8 g foszforsav.

De az égetés az kevés hozzá, kell egy kis víz is, ahogy a reakcióegyenlet mutatja.
1