Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
441
Mennyi hő szabadul fel 500 g etán tökéletes égése során? A számításokhoz az alábbi kötési energiák használhatók
O-O =500 KJ/mol,
(C-H) =337 kJ/mol,
(C=O) =725 kJ/mol,
(O-H) =463 kJ/mol,
(C-C) =344 kJ/mol.

Köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

Az etánban van 6 db C-H kötés és egy C-C kötés.

Az oxigénben egy O=O kötés.

A `CO_2`-ben két C=O kötés

A vízben két O-H kötés.

A reakcióhőt megkapod úgy, hogy keletkezett anyagok kötési energiájából kivonod a kiindulási anyagok kötési energiáját.

`DeltaH_r` = `[3*2*(O-H)+2*2*(C=O)]-[6*(C-H)+(C-C)+3.5*(O=O)]`

Ezt megkapod 1 mol esetén, ami etánéknál 30 g.

500 g esetén pedig megszorzod `500/30`-cal, de ahogy látom, már ki van számolva.
1