Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
Az ABC háromszög alakú telket megosztották a P és Q pontokat összekötő kerítéssel.
A P pont az AC, Q a BC oldalon van. PQ szakasz párhuzamos az AB oldallal.

a) Mekkora a CAB hegyesszög, ha az AB oldal 40 m, AC oldal 80 m és az eredeti telek területe 800 m?

b) Mekkora a PQ kerítés hossza, ha az AP = 30 m?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

T = `(AB*AC)/2*sinalpha`

`sinalpha` = `(2*T)/(AB*AC)` = `(2*800)/(40*80)` = 0,5

`alpha` = 30°.

b,

Keressük a hasonló háromszögeket. Az ABC és PQC háromszög hasonló, a megfelelő oldalak aránya egyenlő.

`(PQ)/(PC)` = `(AB)/(AC)`

`x/(80-30)=40/80`

x = `(40*(80-30))/80` = 25 m
0