Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlóság

Főoldal » Középiskola » Matematika
459

3. Derékszögű háromszögben p=2,5 és q-3,6 cm. Számítsuk ki a többi szakasz hosszát!

5. Két hasonló test térfogatának aránya 27:49. Határozzuk meg a két test megfelelő oldalainak arányát és a felszínük arányát!

7. Rajzolj egy tetszőleges háromszöget és vegyél fel rajta kívül egy O pontot! Az O pontból kicsinyítsd a háromszöget a felére!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3,

p = 2,5 cm ; q = 3,6 cm

c = p + q = 2,5 + 3,6 = 6,1 cm

Ha p és q adott, akkor már volt szó a befogótételről, aszerint pedig a

x = `root()(p*c)` = `root()(3.6*6.1)` = 4,69 cm

y = `root()(q*c)` = `root()(2.5*6.1)` = 3,91 cm

Ábra

5,

`V_1/V_2` = `(a_1/a_2)^3`

`a_1/a_2` = `root(3)(V_1/V_2)` = `root(3)(27/49)`

`A_1/A_2` = `(a_1/a_2)^2` = `(root()(27/49))^2`

7,

Ábra

Felveszed az ABC háromszöget és az O pontot. A háromszög csúcsait összekötöd az O ponttal és továbbviszed a félegyenest.

`d_(AO)/2=d_(A'O)` ; ugyanígy a többit is. Az A', B' és C' pontokat összekötöd és kész a kicsinyített háromszög.
1