Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trapéz

Főoldal » Középiskola » Matematika
471
1. Trapéz alapjainak hossza 18 cm és 12 cm, szárai 8 és 14 cm-esek. Számítsuk ki a trapéz kiegészítő háromszögének oldalait!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ABE háromszög és a CDE háromszög hasonlók, a megfelelő oldalaik aránya egyenlő.


`(AB)/(CD)=(AE)/(DE)`

`18/12=(14+x)/x` (=`3/2`)

2(14+x)=3x

x = 28 cm


`(AB)/(CD)=(BE)/(CE)`

`3/2=(8+x)/x`

x = 16 cm
1