Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

SOSS biologia

46
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
E szerint megfogod tudni csinálni.

Két nagy csoport van:

1. nem specifikus (más néven veleszületett)

2. specifikus (más néven szerzett)


Az 1. csoportba tartoznak a fagocitáló sejtek, természetes ölősejtek, komplementrendszer, ill. a különböző barrierek (pl. a bőr, nyálkahártya).

A veleszületett immunitás elemei azok mindig jelen vannak a szervezetben, és készek harcolni az idegen anyagokkal.

Azért nevezzük "nem specifikusnak", mert minden egyes károsító tényezőre ugyanazt a választ adják. Nincsen "memóriája" sem, tehát ha újra bekerül a szervezetbe ugyanaz a kórokozó, akkor megint ugyanolyan sebességgel zajlik le az egész reakció.


A 2. csoport további alcsoportokra oszlik.

a) természetes immunitás

Ezen belül van kettő: aktív és passzív. Az aktív a fertőzések kiállásával megszerzett immunitás. Ha bekerül egy kórokozó a szervezetbe, akkor egyrészt elindul a veleszületett immunválasz (azaz pl. a falósejtek megpróbálják elpusztítani a kórokozót), másrészt aktiválódik a specifikus immunrendszer is.

A specifikus immunrendszerhez a limfociták tartoznak. Ezeknek a sejtek specifikusan ismerik fel az adott kórokozót, és kifejezetten az ellen a fajta kórokozó ellen termelnek ellenanyagot. Emellett képződnek memóriasejtek, amelyek megjegyzik a betolakodót, és ha legközelebb is bekerül a szervezetbe, akkor sokkal hamarabb tudnak rá reagálni.

(Egyébként ezen belül is megkülönböztetünk még celluláris és humorális immunválaszt is.)

A passzív, természetes immunitást pedig az anyai ellenanyagok jelentik. Amikor a magzat még a méhben van, akkor az anya specifikus ellenanyagai a méhlepényen keresztül átjutnak a magzatba, és az élet első pár hetében valamennyire védik az újszülöttet.


b) mesterséges immunitás

Nah ezen belül is megkülönböztetünk még kettőt: aktívat és passzívat.

Az aktív során mesterségesen juttatunk be a szervezetbe kórokozókat, vagy azoknak egy részletét. Ez a védőoltás.

Pont ugyanaz zajlik le, mint mikor elkapunk egy betegséget, csak ugye mesterségesen váltottuk ki a védőoltással. De ugyanúgy aktiválódik a specifikus immunrendszer, ugyanúgy keletkeznek ellenanyagok és memóriasejtek.

A másik a passzív, amikor is a kész ellenanyagot juttatjuk be a szervezetbe. Erre akkor van szükség, mikor nincsen idő arra várni, hogy a védőoltással immunizáljunk vkit.Tehát:

1. Veleszületett (nem specifikus) immunitás

2. Szerzett (specifikus vagy adaptív) immunitás

a) természetes

- aktív (kiállt fertőzések révén)

- passzív (anyai ellenanyagok)

b) mesterséges

- aktív (aktív védőoltások)

- passzív (ellenanyagok beadása)
0