Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hígításps pH

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
646
10 m/m% s=1,090 g/ml KOH oldatot 5 l-re hígítunk. pH=11,3 oldatot kaptunk. Mekkora térfogatot
hígítottunk a 10% oldatból?

Valaki lenne szíves levezetni nekem?
Előre is köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pH, hígítás
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Ha `"pH"=11","3`, akkor `"pOH" = 14-11","3 = 2","7`
vagyis az OH⁻ koncentráció ennyi:
`c_"OH"=10^(-2","7)\ ("mol")/("dm"^3)`
A KOH erős lúg, vagyis vizes oldata teljes mértékben disszociál (tehát a teljes mennyiségéből K⁺ és OH⁻ ionok lesznek). Ez azt jelenti, hogy `10^(-2","7)\ "mol"` KOH van az oldatban dm³-enként (literenként).
Az 5 literben van `5·10^(-2","7)\ "mol"`, vagyis kereken 0,01 mol.

1 mol KOH tömege ... számold ki.
Most már tudod, hogy hány gramm KOH van az 5 literben. Természetesen ugyanannyi van a 10%-os oldatban is. A 10%-os oldat tömege tízszer annyi. Számold ki.
Tudjuk az oldat sűrűségét, abból már kijön a térfogata is.
0