Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Kémia tétel

70
Létezik olyan exoterm reakció, mely szikra hatására sem indul be? Mi kell a reakció beindulásához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Én eltudom magyarázni neked, hogy értsed is! 200 Ft-ért egy online óra keretében elmondom, ha benne vagy? Gondolj bele, egy gombóc fagyit nem kapsz ennyi pénzért..
0

A reakció beindulásához megfelelő energia (úgynevezett aktiválási energia) szükséges. Ha megvan a hatásos ütközés, vagyis megfelelő irányból megfelelő energiával ütköznek a reagáló anyagok, akkor végbemegy a reakció.
Nem biztos, hogy a szikra hozza meg a megfelelő energiát, de ezt így nem jelenthetjük ki (minden csak idő kérdése).

Itt egy példa: Alumínium és jód reakciója. Szárazon elvannak egymással elkeverve, de akár a levegő nedvességének hatására is beindul a reakció, vízcsepp hatására pedig hevesen. Tehát a katalizátor növeli a reakciósebességet, talán erre gondolnak. De minden csak idő kérdése, a folyamat végbemegy enélkül is, csak lassabban. Az alumínium és jód reakcióját sem szikra mellett vizsgáljuk, így nem tudjuk, hogy végbemegy-e. De a katalizátor csökkenti az aktiválási energiát és az nem mindig a szikra lesz.

Aztán a szervezetünkben lejátszódó exoterm folyamatok sem szikra hatására játszódnak le, elég kellemetlen lenne.

(Itt a "mire gondolt a költő" esete forog fenn, a kérdés biztosan kapcsolódik valamilyen témakörhöz.)
0