Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok állapotváltozása állandó térfogaton

Főoldal » Középiskola » Fizika
1080
Egy befőttesüveget melegen,légmentesen zárunk le kör alakú,8 cm átmérőjű fedéllel.Ekkor a bezárt levegő hőmérséklete 80°C . A légnyomás állandó értéke 101kPa. Mekkora erővel nyomódik rá a fedél az üvegre,ha a befőttes üveg kihűl, és a belső hőmérséklete 20°C-ra csökken le?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
p₁ = 101 kPa
T₁ = 80°C = 353 K

p₂ = ?
T₂ = 20°C = 293 K

Állandó térfogaton p/T állandó:
p₁/T₁ = p₂/T₂

Ebből kijön p₂
Kisebb lesz, mint p₁. A p₂-p₁ nyomáskülönbség miatt hat erő a fedélre.

r = 8 cm = 0,08 m
A = r²π = ... m²
p₂-p₁ = F/A

Ebből kijön az F. Ha a nyomás kPa-ban van, a felület meg m²-ben, akkor az erő kN lesz. Ha kell, váltsd ár N-ra.
0