Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes normálvektoros egyenlete, normálvektor

Főoldal » Középiskola » Matematika
385
Megoldásokat köszönöm!!! Ez a házim.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenes, egyenlete, irányszög, irányvektor, normálvektor, iránytangens
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyenes normálvektora `vec(n)(2;-3)`; akkor az irányvektora `vec(v)(3;2)`.

Az egyenes meredeksége: `m=v_y/v_x` = `2/3`.

A pontot behelyettesítve az egyenes általános egyenletébe:

y = mx + b

5 = `(-7)*2/3+b`

`15/3=-14/3+b`

b = `29/3`

Az egyenes egyenlete tehát:

y = `2/3*x+29/3` vagy 3y-2x = 29

Ábra

m = `tan alpha` = `2/3`

`alpha` = 33,69°.


A pontok ellenőrzése: Behelyettesítjük az adott pontokat az egyenes egyenletébe; ha fennáll az egyenlőség, akkor a pont illeszkedik az egyenesre, ha nem, akkor nem.

`P_1 (15.5;20)`

`3*20-2*15.5=29`

60-31 = 29

29 = 29 `rightarrow` a pont illeszkedik az egyenesre.

`P_2 (10;-7)`

`3*(-7)-2*10=29`

`-21-20= 29`

`41 ne 29` `rightarrow` a pont nem illeszkedik az egyenesre.

Koordináta-keresés: Az adott pontot behelyettesítjük az egyenes egyenletébe; az ismeretlenre megoldjuk.

`A(-17;y_1)`

`3*y_1-2*(-17)=29`

`3*y_1+34=29`

`3*y_1=5`

`y_1=5/3`

`B(x_2;25)`

`3*25-2*x_2=29`

`75-2*x_2=29`

`2*x_2=46`

`x_2=23`
1