Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S holnap dolgozatot írok

Főoldal » Középiskola » Matematika
496
Egy egyenes egyik pontja P0(0;2), egy irányvektora v(3:1). Számítsuk ki az egyenes azon P pontjának első koordinátáját, amelynek második koordinátája: 7.
Valaki, aki letudja vezetni érthetően annak nagyon hálás lennék.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ismerjük tehát az egyenes egy pontját (P(0;2)), továbbá a meredekségét ki tudjuk számolni.

m = `v_y/v_x` = `1/3`

Az egyenes általános egyenletébe behelyettesítjük az adott pontot és a meredekséget, így ki tudjuk számolni a tengelymetszetet és meglesz az egyenes egyenlete:

`y=m*x+b`

`2 = 0*1/3+b`

b = 2

Az egyenes egyenlete tehát:

`y=1/3*x+2`

A kapott egyenletben a második koordináta (y) helyére beírva a megadott pontot, megkapjuk az első koordinátát (x):

7 = `1/3*x+2` (-2)

`5=1/3*x` (*3)

x = 15
0