Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Esszé

156
Sziasztok. Segítene valaki megírni egy esszét a penzrol?
tema cim : Szuksegunk van penzre az elethez? A penz minden?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Szia! Nem tudom mit szeretnél bele pontosan, írtam egy csomó mindent, ami eszembe jutott, hátha valami ötletet, ihletet ad:

Sokan azt állítják, a pénz mozgatja a világot. Tényleg ennyire elhanyagolhatatlan, vagy ez csak költői túlzás? A válaszhoz a múltból kell kiindulnunk.
Régen mindenkinek az volt, amit elkészített, megtermelt vagy előállított. A sok egyforma termékkel viszont nem tudtak mit kezdeni, különböző dolgokra lett volna szükségük. Így született meg a cserekereskedelem. Az árukat más, számukra szükségesekre cserélték. Ez a módszer azonban nem rendelkezett biztos fizetőeszközzel. Egy jobb évben, mikor több gabona termett, egy bárányt több zsák búzáért tudtak eladni. A következő évben, mikor rosszabb volt a termés, ugyan ezért az állatért kevesebb gabonát fizettek, mert felment a kenyérrevaló értéke. Arról nem is beszélve, mikor senkinek nem kellett több az adott cikkből, így a tulajdonosa semmit nem tudott beszerezni. Olyan fizetőeszközre volt szükség, melynek önmagában értéke van. Ez a különböző nemesfémek, például arany és ezüst érmék veretéséhez vezetett. Így mindenki pénzre tudta váltani felesleges dolgait, melyből mást vásárolhatott, esetleg elkezdhetett gyűjteni valamire. Ezekből lettek később a mai érmék és papírpénzek, melyeknek nincs önmagában értékük, mint korábbi változataiknak, hanem mi kapcsoljuk hozzá azzal, ahogy használjuk.
Ahogy régen, most se tudna pénz nélkül működni a világ, főleg hogy azóta fel is gyorsult. Sok tranzakció online megy végbe, virtuális számlán fut a fizetés, így gyorsabbak az adás-vételek(, viszont érdekes lenne mondjuk egy lovat online elküldeni az új cipőért cserébe). Sok fontos munkát végző ember van, akik nem konkrét tárgyat kínálnak, hanem például egészséget vagy tudást. Nem valószínű, hogy meg tudnának élni egy pénz nélküli világban, mert csak azok mennének hozzájuk, akiknek szüksége van rájuk, ők pedig nem biztos hogy minden féle termékkel fizetnének, a másik oldalról meg az orvos vagy éppen tanár nem biztos hogy 5 kiló búzáért cserébe vállalná a műtétet vagy korrepetálást. A gyárak, boltok is összedőlnének, főleg a nagyobbak. A beszállítóinak nem lenne szükségük a termékekre, nem tudnák miből megfizetni az alapanyagokat. A fizetőeszközök eltörlésével sok ember megtakarítása tűnne el.
Összességében, pénz nélkül tényleg összedőlne a ma ismert világunk, így fontos szerepet tölt be a mindennapi életben. Hogy szükséges-e az élethez, az azon múlik, hogy egy új rendszerhez milyen gyorsan tudnánk alkalmazkodni. Lehet, hogy hamar menne, de az is lehet, hogy az emberiség végét jelentené.
1