Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elektromosság

Főoldal » Középiskola » Fizika
390
Egy 230 V-ról működő villamos motor áramfelvétele 20 A. A csatalakozási ponttól 100 méter távolságra szeretném üzemeltetni. Milyen keresztmetszetű réz vezetéket kell alkalmazni, hogy a feszültségesés ne legyen nagyobb a megengedettnél.
Réz fajlagos ellenállása: 1,75*10-²
Megengedett százalékos feszültségesés motoroknál: 5%
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elektomosság, motorok
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
R = U/I = 230V / 20A = 11,5Ω
l = 100 m

11,5·100 = 1150 Ω·m
ró(fajlagos) = 1,75·10-2 Ω·m

A = 1150 / 1,75·10-2 = 46/7 = 6,57 ·0,05 ∼ 0,33
0