Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9.

Főoldal » Középiskola » Fizika
367
Egy légbuborék a víz felszíne felé emelkedik. 25m mélyen a térfogata 2,5mm^3. Mekkora lesz a buborék térfogata 10m-es mélységben, ha a víz hőmérséklete állandónak tekinthető?

P0=10^5Pa Pvíz=1000kg/5m^3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Légnyomás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
P(hidrosztatikai) = ró·g·h = 1000·10·25 = 2,5·10⁵ Pa = 250 kPa
P(össz) = 250 + 100 = 350 kPa
(100 kPa is hozzá kell adni, mert a légnyomás ennyi)

Ha a víz hőmérséklete állandó, akkor izoterm állapotváltozásról beszélünk.

V₂ = p₁·V₁ / p₂ → 200·2,5 / 100 → 5 mm³ ez 25 méter mélyen, ha 10 méter mélyen van akkor
2,5/5 = 0,5 mm³
Módosítva: 4 éve
0