Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9.osztály hőtágulás

Főoldal » Középiskola » Fizika
482
Egy réz- és egy alumíniumrudat, melyek mindegyike 25°C-on pontosan 50 cm hosszú, egymás tetejére állítunk.
Mekkora hőmérsékleten lesz a két rúd együttes hossza 1,004 m?

alumínium α = 2,4·10-5 1/°C
réz (vörösréz) α = 1,6·10-5 1/°C
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hőtágulás
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`Deltal=alpha_1*l_1*DeltaT_1+alpha_2*l_2*DeltaT_2`

`Deltal` = `1.004-(2*0.5)` = 0,004 m

`DeltaT_1`= `DeltaT_2` = `x-25` °C

`0.004=1.6*10^(-5)*0.5*(x-25)+2.4*10^(-5)*0.5*(x-25)`

x = `0.004/(2*10^(-5))+25` = 225 °C
0