Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Görög színház

46
Görög színházról kéne írni egy levél formájú drámai fogalmazást valaki tudd segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Színházba járni felemelő és tanulságos dolog. A drámai művek ugyanis szembesítenek minket saját és környezetünk világával, és helyettünk beszélik el gondjainkat és örömeinket. Tükröt tartanak nekünk, amibe ha belenézünk, óhatatlanul is elgondolkozunk a benne látottakon. Ha szívünkbe és értelmünkbe fogadjuk a látott színdarabot, mások és többek leszünk általa, mint előtte voltunk.
Az antik görög színház
Az ókori görögök számára a színház kultikus, istentiszteleti célokat szolgáló hely volt. Az antik görög színházak hegyoldalakba épültek, a nézők szabad ég alatt, a lépcsőzetes nézőtéren foglaltak helyet, ettek, ittak, beszélgettek. A görög színészek mind férfiak voltak. Álarcokban játszottak, így az érzelmi változásokat sem tudták megjeleníteni az arcukon. Hangosításra egyáltalán nem volt szükség, mert a domboldalba vájt, félköríves színház akusztikája kiváló volt. A görög színház a Kr. e. 6–4. században élte a fénykorát. A drámai alkotások egyre összetettebbé, kidolgozottabbá váltak, de kultikus, vallási jellegük továbbra is megmaradt. Céljuk nem annyira a szórakoztatás és a gyönyörködtetés, hanem elsősorban a katarzis élményének közös átélése volt.
0