Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia S.O.S. (nagyon gyorsan kéne)

Főoldal » Középiskola » Kémia
391
kH ch4= -75 kj mol kHC3H8=105 kj ml
kH co2=394 kj mol kH H2O =-286 kj/mol

a, reakcioegyenlet reakcioho?
20 V/V%prop. 80 % metan stand allapot, 100 dm3 egesekor mennyi hő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kémia, házi, dolgozat, számítás, Középiskola, termokémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szerintem a CO2 képződéshője negatív érték...

CH4 + 1,5 O2 = CO2 + 2 H2O
ΔrH(CH4) = ΔkH(termék) - ΔkH(kiindukási) = - 394 + 2(-286) - (1,5 * 0 + -75) =-891 kj/mol (ha jól számoltam, ellenőrizz)

C3H8 + 5 O2 = 3 CO2 + 4 H2O
Ugyanaz a tematika: ΔrH(C3H8) =-2431 kj/mol

V/V% = n/n% azaz 100dm3 (standard Vm= 24,5dm3/mol) -> 10024,5=4,082mol
ebből propán 20% -> 0,8164 mol -----*ΔrH(C3H8) =1985kJ (mostmár a felszabadult hő ezért + szám.)
ebből metán 80% -> 3,266 mol ----*ΔrH(CH4) =2910kJ
Összes felszabadult hő: 4895kJ DE!!! adapontosság csak 2 értékesjegy az adatok miatt, ezért
Válasz: 4,9 * 103
0