Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
497
Egy derékszögű háromszög leghosszabb oldala 35, legkisebb oldala 21 egység hosszú.
- Mekkora a háromszög kerülete és a területe?
- Mekkora a legrövidebb oldalhoz tartozó súlyvonala?
- Mekkora az átfogóhoz tartozó magassága?
- Mekkora a beírható és a köré írható kör sugara?

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat előre is. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a = 21 cm

c = 35 cm

b = `root()(c^2-a^2)` = `root()(35^2-21^2)` = 28 cm

a,

K = `a+b+c` = 21 + 28 + 35 = 84 cm

T = `(a*b)/2` = `(21*28)/2` = 294 `cm^2`

b,

`s_a` = `root()((a/2)^2+b^2)` = `root()(10.5^2+28^2)` = 29,9 cm

c,

T = `(a*b)/2` = `(c*m_c)/2`

`m_c` = `(a*b)/c` = `(21*28)/35` = 16,8 cm

d,

A köré írt kör sugara az átfogó fele (Thálész-kör)

`r_k` = `c/2` = 17,5 cm

`r_b` = `(2*T)/K` = `(2*294)/84` = 7 cm
1