Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tangens addíciós tétellel megoldható feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
681
2 házi feladatot kaptam de sajnos a tangens addíciós tétel új és sajnos még nem szoktam bele teljesen, hogy ezt hogyan is kéne csinálni. A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
emelt
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A tangens addíciós tétel ez:
`"tg"(x+y) = ("tg"\ x + "tg"\ y)/(1-"tg"\ x·"tg"\ y)`

3159. a)
Nézzük először a tg(45°+x/2)-t, ne a négyzetét:
`"tg"(45°+x/2) = ("tg"\ 45° + "tg"\ x/2)/(1-"tg"\ 45°·"tg"\ x/2)`
Tudjuk, hogy `"tg"\ 45° = 1` és `"tg"\ α = sin α/cos α`:
`= (1 + "tg"\ x/2)/(1-"tg"\ x/2) = (1 + sin (x/2)/cos (x/2))/(1-sin (x/2)/cos (x/2))`
Szorozzuk be a számlálót és a nevezőt is cos x/2-vel:
`= (cos (x/2) + sin (x/2))/(cos (x/2)-sin (x/2))`
Nagyon csábító, hogy a nevezőben a-b van, a számlálóban meg a+b. Ha beszorzunk a+b-vel, akkor a nevező a²-b² lesz, ebből még kijöhet valami jó. Úgyhogy szorozzuk be a nevezőt is meg a számlálót is cos(x/2)+sin(x/2)-vel, hátha érdemes:
`=((cos (x/2) + sin (x/2))^2)/(cos^2 (x/2)-sin^2 (x/2))=(cos^2 (x/2) + 2·cos(x/2)·sin(x/2) + sin^2 (x/2))/(cos^2 (x/2)-sin^2 (x/2))`

Itt most észre kell venni jópár azonosságot (amiket ugye mindet tudod fejből?):
- sin² α+cos² α = 1
- 2 sin α · cos α = sin 2α
- cos² α - sin² α = cos 2α
Úgyhogy ez lesz a kifejezésből:

`=(1 + sin x)/(cos x)`

De ez még csak a tg(45°+x/2), a feladat meg tg²... Vegyük ezért a négyzetét:
`((1 + sin x)/(cos x))^2 = (1 + 2 sin x + sin^2 x)/(cos^2 x)`
Hmm, ez nem tűnik olyannak, ami értelmesen folytatható...
Ezért mégse fejtsük ki a számláló négyzetét, a nevezőnél viszont használjuk ki, hogy sin²α+cos²α=1, vagyis cos²α = 1-sin²α:
`(1 + sin x)^2/(1-sin^2x) = (1 + sin x)^2/((1-sin x)(1+sin x)) = (1 + sin x)/(1-sin x)`

Kész.
Módosítva: 8 éve
1

3157. b)

`"tg"(45°+α)` értékét már kitaláltuk az előző példánál: `(1+sin(2α))/cos(2α)`
`"tg"(45°-α)` is hasonlóan mehet, csináld végig. A tangens kivonásos azonosság ez:
`"tg"(x-y) = ("tg"\ x - "tg"\ y)/(1+"tg"\ x·"tg"\ y)`
Az előző reciproka jön ki, vagyis hogy `cos(2α)/(1+sin(2α))`

(Kijöhet gyorsabban is így: tudjuk, hogy `"tg"(90°-α) = "ctg"(α)`, ezért
`"tg"(45°+α) = "tg"(90°-(45°-α)) = "ctg"(45°-α) = 1/("tg"(45°-α))`
vagyis 45°+α és 45°-α tangense egymás reciproka.)

Szóval a feladat így alakul:
`"tg"(45°+α)+"tg"(45°-α)-2/(cos 2α) = (1+sin 2α)/(cos 2α)+(cos 2α)/(1+sin 2α)-2/(cos 2α) =`
`=(sin 2α-1)/(cos 2α)+(cos 2α)/(1+sin 2α) = ((sin 2α-1)(1+sin 2α)+(cos 2α)^2)/((cos 2α)(1+sin 2α))`
`= (sin^2 2α-1+cos^2 2α)/((cos 2α)(1+sin 2α))= (1-1)/((cos 2α)(1+sin 2α)) = 0`
Módosítva: 8 éve
1