Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
646
A Semmiresejó Bt. háromféle terméket forgalmaz: kütyüt, ketyerét és mütyürt, 100, 200, illetve 300 petákért darabját. Gyereknap előtt minden termék árát 30%-kal felemlték. Egy hónap múlva minden cikket kiárusítottak 40%-kal olcsóbban. Az eredeti árhoz képest áremelést vagy árleszállítást jelentett ez? Hány százalékost?

Egy áruházban egy kiárusítás alkalmával minden ruházati cikk árát 50%-kal leszállították. Két hét elteltével az árakat 50%-kal felemelték.
a; Hogyan változott a hátizsák ára, ami eredetileg 5200 Ft-ba került?
b; A kétszeres árváltozás emelést vagy csökkenést jelent az eredeti árhoz képest? Hány százalékkal változott az eredeti ár?

A képről az a,c,e
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Most nem nézzük a konkrét árakat, legyen x peták az egységár. Emelés után az ára `1.3*x`; árcsökkentés után pedig `0.6*1.3*x` = `0,78x`. Ez azt jelenti, hogy olcsóbb lett, mégpedig `1-0,78` = 0,22; vagyis 22 %-kal.

a,

Ha konkrét értékkel nézzük, akkor 5200 Ft eredeti árból az árcsökkentés után lesz `0.5*5200` = 2600 Ft; majd 50 %-os emelés után `1.5*2600` = 3900 Ft. Ennyi lett az ára.

b, Mint látjuk, az ár csökkent.

`(5200-3900)/5200*100` = `33.dot(3)` %-kal.

Kép

a, igaz; az eltolás vektora `vec(NQ)` vagy `vec(LT)`

c, igaz, a tengely a négyzet átlója, AI (ha be lenne rajzolva)

e, igaz, a tükörtengely az OS szakasz
0