Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Légcsőhurut

65
Legycsőhurut betegség oka röviden?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

2
Mik a légcsőhurut tünetei?

Mivel a gyulladás több szervet is érint, így a panaszok is sokrétűek lehetnek a betegnél, a légcső gyulladásánál nagyrészt a megfázáskor megszokott tüneteket tapasztalhatjuk. A légcsőhurut egyik legáltalánosabb tünete a száraz, "ugató" köhögés, ami szűnni nem akaró módon kínozza a beteget órákig, sőt néha napokig is. Nem segítenek rajta a szokásos köhögéscsillapítók sem, hiszen csak megakadályozzák a nyák felköhögését, ami a gyógyuláshoz lenne szükséges.

A sok köhögés a rekeszizmot, a hasizmokat is igénybe veszi, emiatt - főként gyerekeknél - hasfájás alakulhat ki. Köhögéscsillapítóra éjszaka lehet szükség, hogy a beteg tudjon aludni, nappal nyákoldó használatát szokta javasolni az orvos.
0

Hali!
Oka lehet a szájon át lélegzés, és a pollenek.
Hogy érthetőbb legyen: az orrüreget csillós nyálkahártya béleli, így kiszűri a szennyeződéseket és a baktériumokat. Mivel a szájüreg ugyanígy nem képes megszűrni a levegőt, így az összes bacilus a légcsőben landol, ahol ugyan van csillós nyálkahártya, de nem olyan erős, mint az orrüregben, így gyulladást okoznak a baktériumok. Ráadásul, tavaszi időszakban a pollenek is irritációt válthatnak ki.
Remélem, érhető, kérlek, jelöld megoldásnak! Köszi!
0