Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légcsőhurut

206
Legycsőhurut betegség oka röviden?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

2
Mik a légcsőhurut tünetei?

Mivel a gyulladás több szervet is érint, így a panaszok is sokrétűek lehetnek a betegnél, a légcső gyulladásánál nagyrészt a megfázáskor megszokott tüneteket tapasztalhatjuk. A légcsőhurut egyik legáltalánosabb tünete a száraz, "ugató" köhögés, ami szűnni nem akaró módon kínozza a beteget órákig, sőt néha napokig is. Nem segítenek rajta a szokásos köhögéscsillapítók sem, hiszen csak megakadályozzák a nyák felköhögését, ami a gyógyuláshoz lenne szükséges.

A sok köhögés a rekeszizmot, a hasizmokat is igénybe veszi, emiatt - főként gyerekeknél - hasfájás alakulhat ki. Köhögéscsillapítóra éjszaka lehet szükség, hogy a beteg tudjon aludni, nappal nyákoldó használatát szokta javasolni az orvos.
0

Hali!
Oka lehet a szájon át lélegzés, és a pollenek.
Hogy érthetőbb legyen: az orrüreget csillós nyálkahártya béleli, így kiszűri a szennyeződéseket és a baktériumokat. Mivel a szájüreg ugyanígy nem képes megszűrni a levegőt, így az összes bacilus a légcsőben landol, ahol ugyan van csillós nyálkahártya, de nem olyan erős, mint az orrüregben, így gyulladást okoznak a baktériumok. Ráadásul, tavaszi időszakban a pollenek is irritációt válthatnak ki.
Remélem, érhető, kérlek, jelöld megoldásnak! Köszi!
0