Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
437
Három matekpéldám van, szöveges feladatok, de sajnos nem értem ōket, és nem tudom ōket levezetni! Aki érti és van rám egy kis ideje, annak megköszönném a segítséget!

Az elsō:
200g 5%-os sóoldathoz hány gramm 12%-os sóoldatot kell adnunk, hogy 8%-os sóoldatot kapjunk?

A második:
Egy 125 férōhelyes szállodában összesen 65 szoba van: egy-, két- és háromágyasak. Hány háromágyas szoba van a szállodában, ha a kétágyas szobák száma háromszorosa az egyágyas szobák számának?

És az utolsó: Két testvér életkorának aránya 2:3. Az egyik testvér 5 évvel idōsebb, mint a másik. Hány évesek külön-külön?


És ennyi lenne! Elōre is köszönöm, ha segítesz nekem!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matekhazi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1,

Ha már volt szó keverési egyenletről, akkor:

`200*5+x*12=(200+x)*8`

x = `(200*(8-5))/(12-8)` = 150 g szükséges a 12 %-os oldatból.

2,

Van x db háromágyas, 3x db kétágyas és 65-4x db egyágyas szoba. Ekkor az ágyak száma:

`3x+2*3x+65-4x=125`

5x+65 = 125

5x = 60

x = 12

Van tehát 12 db háromágyas (ez 36 ágy), 36 db kétágyas (ez 72 ágy) és 17 db egyágyas (ez pedig 17 ágy). Összesen 36+72+17 = 125 ágy.

3,

Az egyik gyerek 2x éves, a másik 3x. A felírható egyenlet:

3x-5 = 2x

x = 5

Az egyik gyerek tehát `2*5` = 10 éves, a másik `3*5` = 15 éves.
2