Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög oldalainak számítása

Főoldal » Általános iskola » Matematika
428
Egy egyenlő szárú háromszög egyik szára 6 cm-rel rövidebb az alap 3-szorosánál,a kerülete pedig 16 cm-rel kisebb az alap 8-szorosánál. Mekkorák a háromszög oldalai
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

Legyenek az oldalak a (alap) és b (szár). Ekkor fel tudunk írni két egyenletet:

I. b=3a-6

II. a+2b = 8a-16

Ha nem tanultatok még egyenletrendszereket, akkor sem kell megijedni, az első egyenletben már ki van fejezve az egyik ismeretlen, ezt behelyettesítjük a második egyenletbe:

a + 2(3a-6) = 8a-16 (zárójelbontás)

a + 6a - 12 = 8a - 16 (összevonás)

7a-12 = 8a-16 (+16)

7a+4=8a (-7a)

a = 4 cm

Az első egyenletből megkapjuk a szár hosszát:

b = `3*4-6` = 6 cm

A háromszög oldalai: 4 cm (alap), 6 cm (szárak).

Ellenőrzés!
0