Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges feladatok 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
571
Kérlek segítsetek :(
Egy turistacsoport egy hegycsúcsra felfele menet 5 óra alatt, lefelé - mivel óránként 1 km-rel többet tesznek meg- ugyanezt az utat 4 óra alatt teszi meg. Mekkora utat járnak be a túra során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
felfele:
`t=5` `h`
`s=v*t=5*v`

lefele:
`t=4` `h`
`s=4*(v+1)`

És mivel az út felfele és lefele is ugyanannyi, ezért felírhatjuk ezt az egyenletet:

`5v=4(v+1)`
`5v=4v+4` `//-4v`
`v=4` `(km)/h`

`s=5*4=20` `km`
`s=4*(4+1)=4*5=20` `km`

Mindkettőre ugyanannyi jött ki, tehát jó a megoldás.
0