Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenesenes és fordított arányosság!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
397
Szép napot mindenkinek! Tudna nekem valaki segíteni, abban, hogy mikor beszélünk egyenes és mikor fordított arányosságról? Nagyon szépen köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Két számsorozat egyenesen arányos, ha összetartozó értékeik hányadosa állandó.

Fordított arányosságnál pedig ha szorzatuk állandó.

Példa:

Egyenes arányosság:

Egy ember naponta 2 kg meggyet szed le.

Két ember naponta 4 kg meggyet szed le.

Tíz ember naponta 20 kg meggyet szed le.

Összetartozó értékek:

1-2;2-4;10-20.

Hányadosuk:

`1/2` = `2/4` = `10/20` = állandó

Fordított arányosság:

Egy ember a kertet 24 perc alatt ássa fel.

Két ember a kertet 12 perc alatt ássa fel.

Három ember a kertet 8 perc alatt ássa fel.

Hat ember a kertet 4 perc alatt ássa fel.

Összetartozó értékek:

1-24; 2-12; 3-8; 6-4.

Szorzatuk:

`1*24` = `2*12` = `3*8` = `6*4` = állandó

Dióhéjban.
1