Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenletek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
793
Egy négyzet egyik csúcsának koordinátái (5;7), egyik átlójának egyenlete 3x+4y=18. Írjuk fel a többi csúcs koordinátáit.

Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mit tudunk a másik átlóról (az egyenletéről)?

Átmegy az adott ponton és merőleges az adott egyenesre.

Az adott egyenes egyenlete kicsit átrendezve:

y = `-3/4*x+9/2`

A meredeksége tehát `-3/4`, az erre merőleges egyenes meredeksége: `m_2=-1/m_1` = `-1/(-3/4)` = `4/3`

A másik átló egyenlete:

y = `4/3*x+b`

Behelyettesítjük az adott pontot:

7 = `4/3*5+b`

b = `21/3-20/3` = `1/3`

Az átló egyenletet tehát:

y = `4/3*x+1/3` vagy kicsit átrendezve: 3y-4x = 1

A két egyenes metszéspontja:

`4/3*x+1/3` = `-3/4*x+9/2`

`25/12*x=50/12`

x = 2

y = `4/3*2+1/3` = `9/3` = 3

A metszéspont tehát O(2;3).

Az O ponttól a csúcsok egyenlő távolságra vannak.

`d_(OA)` = `root()(x_A-x_0)^2+(y_A-y_O)^2)` = `root()((5-2)^2+(7-3)^2)` = 5

Innen több út is van, legyen a körös:

Felírhatjuk a félátló sugarú kör egyenletét és ahol metszi az egyeneseket, ott lesznek a csúcsok koordinátái:

A kör egyenlete: `(x-2)^2+(y-3)^2 = 5^2`

y = `4/3*x+1/3`

Ezt az egyenletrendszert megoldva (x;y)-ra két számpárt kapunk, ez lesz a 2. és 3. csúcsa a négyzetnek.

A negyedik csúcshoz pedig a kör és a másik átló által kapott egyenletrendszert oldjuk meg; ott is számpárt kapunk, a negyedik csúcs mellett visszakapjuk az adott pontot is.
0