Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Égitestek pozíciója

167
Ezt, és az ehhez hasonló égítestek elhelyezkedéseivel kapcsolatos példákat, hogy lehet a legegyszerűbben megoldani? Már amennyire lehet ebben általánosítani. ( a C válasz a helyes)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Csillagászat, egitest
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Itt az A-t egyértelműen ki lehet zárni, tekintve hogy a Hold a Naptól kapja a fényét, mert a Keleti égbolton közel egy irányban volt a Vénusz (a legfényesebb bolygó), a Merkúr és a Mars is, amik elég közel állnak a Naphoz. Tehát valamennyi takarás biztos, hogy lesz, tehát az A kilőve. Most tudjuk, akkor hogy valamennyi takarás biztos, hogy lesz, csak annyi a kérdés, hogy a felét, vagy kb. a háromnegyedét “holdsarló” takarja el a Holdnak. B és C között, az dönt, hogy tudjuk-e miből áll, egy félhold és a holdsarló. A holdsarló egy félkör tulajdonképpen, ennek van egy külső, és egy fél ellipszis (amely a Hold megvilágított részének határa perspektívában, ez a belső ív) határolja. Tehát, a külső ívet is elfogja takarni bizonyos mértékben, így több mint a felét fogja eltakarni a Holdnak. Tehát a C a helyes.

Általános szabályt az égitestek elhelyezkedésével, pedig nehéz mondani, mert mindig csavarnak valamit rajta, vagy többet kell rajta gondolkozni, vagy lényegesen több logikát igényel, ahhoz hogy kiokkumlálható legyen (hiszen ezért emelt fizika.)
Habár szerintem, 1-2-őt mindig ki lehet zárni, józan-paraszti ésszel is.
Módosítva: 1 éve
0