Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud segíteni nekem valaki ebben kérlek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
397
Konkrétabban megoldani, ha valaki tudja levezetve légyszíves :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Na, a kezdet már megvan,

a = 20 dm = 2 m

`T_("alap")` = `a^2` = 4 `m^2`

`T_("palást")` = `2*4` = 8 `m^2`

A = `T_("alap")+T_("palást")` = 4 + 8 = 12 `m^2`

`T_("oldallap")` = `T_("palást")/4` = 2 `m^2`

A gúla magasságára lesz még szükségünk a térfogat megállapításához.

Számoljuk ki először a palástot alkotó háromszög magasságát:

`T_("oldallap")` = `(a*m_a)/2`

`2=(2*m_a)/2` = 2 m

A gúla magasságát Pitagorasz-tétellel tudjuk számolni:

`(a/2)^2+m_a^2=m_t^2`

`m_t=root()(1^2+2^2)` = `root()(5)` m

V = `(a^2*m_t)/3` = `(2^2*root()(5))/3` `approx` 2,98 `m^3`.
0