Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat fizikából

Főoldal » Középiskola » Fizika
465
Csatoltam a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Rugalmatlan ütközés, azaz úgy lehet elképzelni ezt az ütközést, mintha összekapaszkodnának a testek, és utána együtt mozognak.

`m_1=0,8 kg`
`v_1=0 m/s`
`m_2=1,2 kg`
`v_2=4 m/s`

a) Mekkora az ütközés utáni sebesség?
Lendületmegmaradás törvényét kihasználva:
`m_1*v_1+m_2*v_2=(m_1+m_2)*v_k`
Ahol `v_k` a közös sebesség.
`0,8 kg * 0 m/s + 1,2 kg * 4 m/s=(0,8 kg + 1,2 kg)* v_k`
`v_k=2,4 m/s`

b)
A rendszer energiája ütközés előtt:
`E_(ü.e.)=1/2 * m_1*v_1^2+1/2 * m_2*v_2^2=1/2 * 1,2 kg * (4 m/s)^2`
`E_(ü.u.)=1/2 * (m_1+m_2)*v_k^2=1/2 * 2 kg * (2,4 m/s)^2`
`\DeltaE=E_(ü.e.)-E_(ü.u)=3,84 J`

c)
Rugalmas üzkötés esetén `E_(ü.e)+E_(ü.u)=áll` az impulzus megmaradás attól még persze ugyan úgy érvényes:
`I_(ü.e)=I_(ü.u)`
valamint a fentebb leírtakból ez is felírható:
`E_(ü.e.)=E_(ü.u)`
Kérdezhetnéd, hogy hol a negatív előjel. De igazából annyi történt, hogy az állandót tetszőlegesen választhatjuk meg, mi pedig nullának választottuk meg, a negatív előjelett, ami a rendezésből jött, pedig beolvasztottuk a konstansba.

Így tehát:
`m_1*v_1+m_2*v_2=m_1*u_1+m_2*u_2`
és
`1/2 * m_1 * v_1^2+ 1/2 * m_2 * v_2^2= 1/2 * m_1 * u_1^2 + u_2^2`
Ahol `v` jelöli az ütközés előtti sebességeket, `u` pedig az ütközés utániakat.

`I. 0,8 kg * 0 m/s + 1,2 kg * 4 m/s = 0,8 kg * u_1 + 1,2 kg * u_`
`II. 1/2 * 0.8 kg * (0 m/s)^2 + 1/2 * 1,2 kg * (4 m/s)^2 = 1/2 * 0,8 kg * u_1^2 + 1/2 * 1,2 kg * u_2^2`

Ezt az egyenletrendszert tessék megoldani.
1