Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
415

Reagáltasd propánt két mól klórgázzal! Milyen reakció?

Regáltasd propint 1 mol hidrogén-kloriddal!
A keletkezett molekulák polimerizáld!

Hogyan csoportosítjuk a hidroxil-csoportot / csoportokat tartalmazó szerves vegyületeket?
Írd mindegyikre egy -egy példát, rajzold fel a szerkezeti képletét és nevezd el! Írd fel a hétköznapi nevét is, ha van neki!

Állíts elő dimetil-étert, metil-etilétert!

Állíts elő etil-acetátot, metil-formiátot!

Írd fel a reakcióegyenleteket!
ecetsav és víz reakciója
fenol és víz reakciója
etin és hidrogén-klorid reakciója
etén és hidrogén-klorid reakciója
etén és bróm reakciója
metán és oxigén reakciója
etanol és oxigén reakciója
hangyasav és nátrium-hidroxid reakciója
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Reagáltasd propánt két mól klórgázzal! Milyen reakció?
Hát OK, milyen körülmények között?? valszeg gyökös szubsztitúcióra hajaz vagy csak sima szubsztitúcióra

CHCCH3 + HCl = CH2 = CHCl - CH3

ez is kicsit bután van fogalmazva
alkohol, karbonsavak, szénhidrogének, zsírsav, zsírok, olajsavavak, olajok.... mondhatnék még ezret ha nagyon kell
CH3OH metanol HCOOH hangyasav alfa-D-glükóz C17H35COOH sztearinsav glicerin-trisztearát C17H33COOH olajsav

CH3CH2 OH + OH CH2CH3 ---ccH2SO4---> CH3CH2 O CH2CH3
CH3Cl + NaOCH2CH3 -> CH3 o CH2CH3 + NaCl
CH3COOH + OH CH2CH3 = CH3COOCH2CH3 + H2O
HCOOH + CH3OH = HCOOCH3

CH3COOH + H2O = CH3COO- + H3O+
fenol + víz = fenolát ion + oxónium ion
CH CH + HCl = CH2=CHCl
CH2=CH2 + HCl = CH3CHCl
CH2=CH2 + Br2 = CHBr CHBr
CH4 + 1,5 O2 = CO2 + 2 H2O
CH3CH2OH + 3,5 O2 = 2 CO2 + 3 H2O
HCOOH + NaOH = HCOONa + H2O
1