Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
417
Valaki el tudná nekem magyarázni, hogy hogyan kell megoldani ezeket a példákat?
1) sin ( 5x - π/4 ) = -√2/2
2) cos x ≤ √2/2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)

`sin(5x-pi/4)=-root()(2)/2`

A szinuszfüggvény két helyen veszi fel a `-root()(2)/2` értéket:

I. `5x-pi/4` = `(5*pi)/4+2*k*pi`

5x = `(3*pi)/2+2*k*pi`

`x_1` = `(3/10)*pi+2/5*k*pi`

II. `5x-pi/4` = `(7*pi)/4+2*k*pi`

5x = `2*pi+2*k*pi`

`x_2` = `2/5*pi+2/5*k*pi`, ahol `k in ZZ`.

2)

`cos x le root()(2)/2`

`pi/4+2*k*pi le x le (7*pi)/4+2*k*pi`, ahol `k in ZZ`.

Ábra segít.
1