Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer megoldása új ismeretlen bevezetésével

Főoldal » Középiskola » Matematika
448
Segítséget szeretnék kérni ennek a 2 feladatnak a megoldásához. Kérlek, részletezd a megoldást, ha lehet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Egyenletrendszer
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
b,

Felt: `x,y ne 0`

`1/x` = a

`1/y` = b

I. a-8b = 8

II. 5a+4b=51

II.*2: 10a+8b = 102

II. + I.:

11a = 110

a = 10 = `1/x` `rightarrow` `x=1/10`

I. 10-8b = 8

8b = 2

b = `1/4` = `1/y` `rightarrow` y = 4

Megoldás: `(1/10;4)`

Ellenőrzés!

Másik feladat:

`x,y ne 0`

Ugyanilyen helyettesítés

`1/x=a`; `1/(6y)=b`

I. `7*b+2a = 7/2`

II. `2/3*a-b=17/6` (*3)

II. 2a-3b = `17/2`

I. - II.:

10b = -5

b = `-1/2` = `1/(6y)` `rightarrow` `6y=-2`; y = `-2/6` = `-1/3`

II.: `2a-(3*(-1/2)) = 17/2`

2a = `14/2`

a = `7/2` = `1/x` `rightarrow` `x=2/7`.

Megoldás: `(2/7;-1/3)`.
1