Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
438
A 2. és a 3.f eladatoknak a megoldása kéne levezetve
A képet csatoltam
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2,

a,

`x/2+x/9=44`

`(9x+2x)/18=44`

`(11x)/18=44`

`x/18=4`

x = 72

b,

`(x+1)/6-(x-1)/4=0`

`(2(x+1)-3(x-1))/12=0`

2x+2-3x+3=0

-x+5=0

x = 5

c,

`2x-(5/7*x-3/4*x)=57`

`2x-((20-21)x)/28`=57

`(57x)/28=57`

x = 28

d,

`6-(6x-4)/5=2x+(2-5x)/3`

`(90-(18x-12))/30=(30x+(10-25x))/30`

102-18x = 10+5x

23x = 92

x = 4

e,

`3x-(x+2)/4-(3x-2)/2=1-(x-1)/3`

`(36x-3x-6-18x+12)/12=(12-4x+4)/12`

15x+6 = 16-4x

19x = 10

x = `10/19`

f,

`x-(6-2x)/3=2x-4-(x+3)/2`

`(6x-12+4x)/6=(12x-24-3x-9)/6`

10x-12 = 9x-33

x = -21

g,

`x+(x+1)/4=2x+(5-3x)/2-(x-3)/8`

`(8x+2x+2)/8=(16x+20-12x-2x+6)/8`

10x+2 = 2x+26

8x = 24

x = 3

h,

`1-(6-2x)/3=x-(x+3)/2`

`(6-12+4x)/6=(6x-3x-9)/6`

4x-6 = 3x-9

x = -3

3,

a,

`x/(x-5)=5/(x-5)`

Felt: `x ne 5`

szorzunk a nevezővel.

x = 5

Mivel kizártuk, ezért nincs megoldás.

b,

`2/x+5/x=1`

Felt: `x ne 0`

`(2+5)/x` = 1

`7/x=1` /*x

x = 7

c,

`(x+3)/(4x)-1/2=(x-1)/(12x)+1/12`

Felt: `x ne 0`

`(3(x+3)-6x)/(12x)=((x-1)+x)/(12x)` (*12x)

3x+9-6x = 2x-1

-3x+9 = 2x-1

5x = 10

x = 2

d,

`(12x-9)/(3x-2)-(4x-5)/(2x-3)=2`

Felt: `x ne 2/3`, `x ne 3/2`

`(12x-9)*(2x-3)-(3x-2)*(4x-5)=2*(3x-2)*(2x-3)`

`24x^2-18x-36x+27-12x^2+8x+15x-10=2*(6x^2-4x-9x+6)`

`cancel(12x^2)-31x+17=cancel(12x^2)-26x+12`

5x = 5

x = 1

e,

`2x+(x^2-4)/(x+2)=1`

Felt: `x ne -2`

`2x+((x-2)*cancel(x+2))/(cancel(x+2))=1`

2x+x-2 = 1

3x = 3

x = 1

f,

`(9-x)/(x-4)=5/(x-4)+3`

Felt: `x ne 4`

`(9-x)/(x-4)=5/(x-4)+3*(x-4)`

9-x = 5+3x-12

4x = 16

x = 4; de a kezdeti feltétel miatt ez nem megoldás.
0