Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS terület kerület

Főoldal » Általános iskola » Matematika
362
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Kiszámolod `a^2+b^2`-et (a két rövidebb oldal négyzetösszegét) és `c^2`-et (a leghosszabb oldal négyzetét), ha az előbbi nagyobb, akkor hegyesszögű; ha kisebb, akkor tompaszögű, ha egyenlő, akkor derékszögű. De ez sem teljesen igaz, mert pl a 3. oszlopban szereplő adatok alapján a háromszög nem szerkeszthető.

A kerületet kiszámolhatod egyszerűen: K = a + b + c.

A terület derékszögű háromszög esetén se bonyolult, a két befogó szorzatának fele: T = `(a*b)/2`

Ha nem derékszögű, akkor kicsit bonyolultabb lesz; ha a Héron-képletet tanultátok, akkor menni fog; ha nem, akkor majd középiskolában.

s = `K/2` = `(a+b+c)/2`

T = `root()(s*(s-a)*(s-b)*(s-c))`

Kellemes számolgatást!

Segítségképpen:

Az első derékszögű, `3^2+4^2=5^2`

K=3+4+5 = 12 cm;

T = `(3*4)/2` = 6 `cm^2`

A mértékegységekre ügyelj, azonos mértékegységekkel szerepeljenek az oldalak.

A második `5^2+7^2 lt 10^2`, a háromszög tompaszögű, a kerület= 5+7+10 = 22 dm

A területet is bemutatom ezen a példán, a többit meghagyom neked.

s = `(5+10+7)/2` = 11 cm

s-a = 11-5 = 6 cm

s-b = 11-10 = 1 cm

s-c = 11-7 = 4 cm

T = `root()(s*(s-a)*(s-b)*(s-c))` = `root()(11*6*1*4)` = `root()(264)` `approx` 16,25 `dm^2`

A harmadik, mivel nincs ilyen háromszög, nem kell számolni.

Azt, hogy egy háromszög nem szerkeszthető, onnan tudod meg, hogy bármelyik két oldal összegének nagyobbnak kell lennie, mint a harmadik oldal. Ez a 4+2 `lt` 9 miatt nem teljesül, ezért nem szerkeszthető a háromszög.

Negyedik oszlop: derékszögű, ellenőrizd.

K = 5+12+13 = 30 m

T = `(5*12)/2` = 30 `m^2`

5. oszlop: Látszik, hogy két oldal egyenlő és a harmadik oldal nagyon rövid, a háromszög hegyesszögű. kerületnél összeadod, területet meg ki-héronozod, nem nagy mutatvány.

stb.
0