Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
603
Egy rombusz átlóinak aránya 3:5, oldala 12 cm. Mekkora a területe? Számítsd ki a magasság hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A rombusz átlóinak hossza legyen 3x és 5x cm.

A rombusz átlói merőlegesen felezik egymást, a kialakuló derékszögű háromszögek befogói 1,5x és 2,5x cm; az átfogója 12 cm.

`12^2=(1.5x)^2+(2.5x)^2` = `8.5*x^2`

x = `root()(12^2/8.5)` = 4,116 cm

Az átlók hossza: `3*x` = `3*4.116` = 12,35 cm és `5*x` = `5*4.116` = 20,58 cm

T = `(e*f)/2` = 127,1 `cm^2`

T = `a*m` `rightarrow` `m=T/a` = `127.1/12` = 10,6 cm.
1