Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
694
Egy derékszögű deltoid hosszabbik átlója 1,3 m. Az egyik oldala 50 cm. Mekkora a területe? Milyen hosszú a másik átlója?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

A másik oldal hossza Pitagorasz-tétel segítségével számolható; a hosszabbik átló a derékszögű háromszög átfogója, az oldalak a befogók.

b = `root()(e^2-a^2)` = `root()(130^2-50^2)` = 120 cm

A deltoid területe a két derékszögű háromszög területe:

T = `a*b` = `50*120` = 6000 `cm^2` = 0,6 `m^2`

A másik átló számolható a területből:

T = `(e*f)/2` `rightarrow` f = `(2*T)/e` = `(2*0.6)/1.3` = 0,923 m.
1