Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`3/(y^2+5y+25)+7/(y^2+3y-10)` = `(3*(y^2+3y-10)+7*(y^2+5y+10))/((y^2+5y+25)*(y^2+3y-10))` =

= `(3y^2+9y-30+7y^2+35y+175)/((y^2+5y+25)*(y^2+3y-10))` = `(10y^2+44y+145)/((y^2+5y+25)*(y^2+3y-10))`

A nevezőt még lehet egyszerűsíteni, de igazából a feladatnak így nem sok értelme van.

Ha az első nevezője `y^2+10y+25` lett volna, akkor lehetett volna gyakorolni a szorzattá alakítást:

`3/(y^2+10y+25)+7/(y^2+3y-10)` = `3/((y+5)^2)+7/((y+5)*(y-2))` = `(3*(y-2)+7*(y+5))/((y+5)^2*(y-2))` =

= `(3y-6+7y+35)/((y+5)^2*(y-2))` = `(10y+29)/((y+5)^2*(y-2))`
Módosítva: 4 éve
0