Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
346
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
485,

A test helyzeti energiája a lejtő tetején:

`E_h` = `m*g*h` = `m*10*5` = 50m J

A lejtő alján a mozgási energiája a fele, vagyis 25m J.

25m = `1/2*m*v^2`

v = `root()(50)` `approx` 7,07 `m/s`

b,

Az a-ra is szükségünk van.

s = `h/sinalpha` = `5/sin45` = 7,07 m

v = `a*t` `rightarrow` t = `v/a`

`s=a/2*t^2` = `a/2*(v/a)^2` = `v^2/(2*a)`

a = `v^2/(2*s)` = `50/(2*7.07)` = 3,536 `m/s^2`

`m*g*sinalpha-mu*m*g*cosalpha=m*a`

`mu=(m*g*sinalpha-m*a)/(m*g*cosalpha)` = `(g*sinalpha-a)/(g*cosalpha)` = `(10*sin45-3.536)/(10*cos45)` = 0,5
1