Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizkém

Főoldal » Középiskola » Kémia
419
Erre a feladatsorra kellene nekem egy megoldás ha lehet ma éjfélig
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
nekem meg húszezer forint kellene, szintén éjfélig
1

1,

`Na_2CO_3` + 2 `HCl` `rightarrow` 2 `NaCl` + `CO_2` + `H_2O`

30 `dm^3` `CO_2` gáz az `30/24.5` = 1,224 mol

Ez keletkezik kétszerannyi, vagyis `2*1.224` = 2,448 mol HCl-ből.

1800 `cm^3` HCl-oldatban van 2,448 mol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/1800*2.448` = 1,36 mol

A HCl-oldat koncentrációja 1,36 `(mol)/(dm^3)`.

Elfogyott 1,224 mol `Na_2CO_3`, ami `1.224*106` = 129,8 g; maradt tehát 150-129,8 = 20,2 g `Na_2CO_3`.

150 g nátrium-karbonátból maradt 20,2 g.

100 g nátrium-karbonátból maradt `100/150*20.2` = 13,47 g

13,47 %-a maradt meg a nátrium-karbonátnak.

2,

`H_2SO_4` + 2 `KOH` `rightarrow` `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

a,

10 `cm^3` kénsavoldatban van `10/1000*0.5` = 0,005 mol kénsav.

Ez reagál kétszerannyi, vagyis `2*0.005` = 0,01 mol KOH-dal.

A KOH-oldat

1000 `cm^3`-ében van 0,75 mol KOH

Mennyiben van 0,01 mol KOH?

x = `0.01/0.75*1000` = `13.dot(3)` `cm^3` a reagáló KOH mennyisége.

b,

1000 `cm^3` oldatban van 0,5 mol `H_2SO_4`

`1000*1.03` = 1030 g oldatban van `0.5*98` = 49 g `H_2SO_4`

100 g oldatban van `100/1030*49` = 4,76 g kénsav.

A 0,5 `(mol)/(dm^3)`-es kénsavoldat 4,76 tömeg%-os.


3,

`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

10 g kénsavoldatban van `10/100*14` = 1,4 g kénsav, ami `1.4/98` = 0,0143 mol

10 g NaOH-oldatban van `10/100*16` = 1,6 g NaOH, ami `1.6/40` = 0,04 mol

A 0,0143 mol kénsav reagál `2*0.0143` = 0,0286 mol NaOH-dal, marad 0,04-0,0286 = 0,0114 mol NaOH

2 `dm^3` oldatban van 0,0114 mol NaOH

1 `dm^3` oldatban van `0.0114/2` = 0,0057 mol NaOH

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(0.0057)` = 2,243

pH = 14-pOH = 14-2,243 = 11,757

A keletkezett oldat pH-ja 11,757.

4,

`HNO_3` + `NaOH` = `NaNO_3` + `H_2O`

50 `cm^3` `HNO_3`-oldatban van `50/1000*1` = 0,05 mol `HNO_3`

24 `cm^3` NaOH-oldatban van `24/1000*2` = 0,048 mol NaOH

A `HNO_3` a több, az oldat savas lesz.

5,

`KHCO_3` + `HCl` = `KCl` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(KHCO_3)` = 100 `g/(mol)`

200 `cm^3` oldatban van `2.0555/100` = 0,020555 mol `KHCO_3`

20 `cm^3` oldatban van 2,0555 mmol `KHCO_3`

Ez reagál ugyanennyi mol HCl-dal.

21,1 `cm^3` HCl-oldatban van 2,0555 mmol `HCl`

1000 `cm^3` HCl-oldatban van `1/21.1*2.0555` = 0,0974 mol HCl

A HCl-oldat pontos koncentrációja 0,0974 `(mol)/(dm^3)`.

6,

`HCl` + `NaOH` `rightarrow` `NaCl` + `H_2O`

25 `cm^3` HCl-oldatban van `25/1000*0.125` mol HCl

31,5 `cm^3` NaOH-oldatban van `25/1000*0.125` mol NaOH.

1000 `cm^3` NaOH-oldatban van `cancel(1000)/31.5*25/cancel(1000)*0.125` = `25/31.5*0.125` = 0,0992 mol NaOH.

A NaOH-oldat pontos koncentrációja 0,0992 `(mol)/(dm^3)`.

7,

`(COOH)_2` + 2 `NaOH` `rightarrow` `(COONa)_2` + 2 `H_2O`

`M_((COOH)_2)` = 90 `g/(mol)`

`0.156/90` = `1.7dot(3)` mmol oxálsav reagál kétszerannyi, vagyis `3.4dot(6)` mmol NaOH-dal.

24,2 `cm^3` NaOH-oldatban van `3.4dot(6)` mmol NaOH

1000 `cm^3` NaOH-oldatban van `1000/24.2*3.4dot(6)` = 0,143 mol NaOH

A NaOH-oldat pontos koncentrációja 0,143 `(mol)/(dm^3)`.

8,

Vízkő: Kalcium- és magnézium-karbonát.

`CaCO_3` + 2 `HCl` `rightarrow` `CaCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

`MgCO_3` + 2 `HCl` `rightarrow` `MgCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

Az összetételét nem tudjuk, feltételezzük, hogy csak `CaCO_3`.

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)` (és ezzel könnyebb is számolni)

`rho_(HCl)` = 1,098 `g/(cm^3)` (nincs függvénytáblázatom, de a háztartási sósav biztonsági adatlapján megtalálod).

b,

100 g sósavban van 19,41 g HCl

V = `m/rho` = `100/1.098` = 91,07 `cm^3` sósavban van `19.41/36.5` = 0,532 mol HCl

100 `cm^3` sósavban van `100/91.07*0.532` = 0,584 mol HCl

Ez reagál feleannyi, vagyis 0,292 mol `CaCO_3`-tal, ami `0.292*100` = 29,2 g `CaCO_3`

c,

Keletkezik a reakcióegyenlet szerint 0,292 mol `CO_2`, ami `0.292*24.5` = 7,15 `dm^3`

7,15 `dm^3` `CO_2`-gáz keletkezik.
0