Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mely értékek elégítik ki az egyenletet?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
404
Köszönöm, ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sos, vektor
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Alkalmazd a definíciót. Három vektor akkor lesz lineárisan összefüggő, ha létezik olyan `alpha` és `beta` valós számpár, hogy `vec v_3= alpha*vec v_1 +beta*vec v_2`. Koordinátánként ez három egyenletet ad az `alpha` és `beta` ismeretlenekre. Ha ez túlhatározott egyenletrendszer, akkor nincs
megoldása a feladatnak és így a vektorok függetlenek lesznek egymástól.
Módosítva: 4 éve
0

Van egy másik definíció is, ami ekvivalens az általam leírtakkal. A nullvektor előállítható legyen nem triviális módon: `vec 0= alpha*vec v_1 +beta*vec v_2+gamma*vec v_3`, amit a feladatlap utolsó soraiban is kiolvashatunk. Azaz `6*alpha-12*beta-13*gamma=0; -6*alpha-6*beta+7*gamma=0; -4*alpha-15*beta+1*gamma=0`. Ez egy homogén lineáris egyenletrendszer, amelynek mindenféleképpen lesz egy megoldása, amit triviális megoldásnak neveznek. A kérdés csupán az, hogy ezen a megoldáson kívül léteznek-e más nemzérus megoldások is. Ha levezeted, akkor kijön a `2*alpha-3*gamma=0; 3*beta+gamma=0`. Ekkor `gamma=-1` esetén `alpha=-3/2` és `beta=1/3`. Látható, hogy nem triviális megoldások is lesznek, tehát a konklúzió az, hogy a kérdéses vektorok lineárisan összefüggőek lesznek.
Módosítva: 4 éve
0