Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérem vlk segítsen

Főoldal » Általános iskola » Matematika
384

Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
21,

Van x váza.

A felírható egyenlet:

5x+9 = 7x-3 (-5x)

9 = 2x-3 (+3)

2x = 12

x = 6

Van 6 váza, mindbe rakunk 5 szál virágot, az 30 virág, marad 9, összesen van 39 szál virág.

Van 6 váza, mindbe rakunk 7 szál virágot, az 42 szál lenne, de 3 híja van, tehát 39 szál virág van.

(Mondjuk ez a "nem jutna 3 vázába" elég gyatra megfogalmazás, akkor 3 vázába nem jutna egy sem? Mindenesetre így van értelme a feladatnak.)

22,

Legyen az unokák száma y.

Így lehet felírni egyenlettel:

12+(y-1)*10 = 9y+10 (összevonás)

10y+2 = 9y+10 (-2)

10y = 9y+8 (-9y)

y = 8

Van 8 unoka. 1 kap 12 cukrot, 7 pedig 10-et, az összesen `12+7*10` = 82 cukorka.

Ha mindenki kap 9-et, akkor `8*9` = 72 cukor fogy és marad 10; összesen tehát van 82 cukorka.
0