Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány tallért ér a ruha?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3776
Egy szolga évi bére 100 tallér és egy öltözet ruha volt. Hét hónap elteltével azonban otthagyta a helyét,s távozáskor megkapta a ruhát és a 20 tallért.Hány tallér ér a ruha?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2

1 évre kapott 100 tallért + 1 ruhát. Akkor 7 hónapra, vagyis `7/12` évre járna neki `100*7/12` tallér és `7/12` ruha.

`7/12` évre kapott 20 tallért + 1 ruhát.

A felírható egyenlet:

20 + x = `7/12*(100+x)`

20 + x = `700/12+7/12*x`

`5/12*x=700/12-20`

x = `(700/12-240/12)/(5/12)` = `460/5` = 92

A ruha 92 tallért ér.
1

hoppácska, erre ez a 2026-os központi felvételi legnehezebb feladata...
Módosítva: 7 hónapja
0