Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Biológia házi

51
Az alábbi négy kérdére keresem a választ, de nem találom. Aki esetleg tudná rájuk a választ kérem írja le!
1) Miből szerveződnek a populációk és mely új jellemzők megjelenését vonják maguk után?

2) Sorolj fel néhány olyan tulajdonságot, amelyek egy faj egyedeire nem, de a populációjára már jellemzőek! Változhatnak-e ezek a tulajdonságok térben és időben?

3) Mitől függhet egy populáció térbeli eloszlása? Mely tényezők befolyásolják egy populáció tényleges térbeli elrendeződését? Változhat-e ez az eloszlás, ha a tényezők megváltoznak?

4) Mondj példát olyan populációkra, amelyekre nem jellemző koreloszlás, mert bármely időszakban is vizsgáljuk, mindegyik egyede egy korcsoportba tartozik!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, biosz, házi, életközösségek, populáció
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
1) Egy faj azon egyedeinek összessége, amelyek egy helyen, egy időben élnek és egymás között szaporodnak. Az új fajok populációinak evolúciója végső soron elvezethet másféle szerveződésű, a kiindulási fajjal már csak távolabbi rokonságban álló csoportok kialakulásához: új nemzetségek, családok, osztályok, törzsek megjelenéséhez. Ezt a változást nevezzük makroevolúciónak.

2) Nem tudom, hogy erre gondol-e a kérdés, de ezeket írnám: ivararány, egyedsűrűség (denzitás), térbeli eloszlás, kormegoszlás, egyedszám. Ezek mind változhatnak térben és időben.

3) Tápanyageloszlás, szaporodási sajátosságok, fényigény, hőigény, levegő, talaj, víz és más populációkkal való kapcsolatok. A populáció környezetében lévő erőforrások közül ténylegesen csak az befolyásolja a populáció elterjedédét, amelyiket kihasznál. Ezek változásával változik az eloszlás is, hiszen a populáció próbál alkalmazkodni a körülményekhez mérten.

4) Telepített erdők.
0