Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős fizika,valaki pls.

Főoldal » Általános iskola » Fizika
655
Számitsd ki,milyen mennyisegű hő szüksèges ahoz,hogy kèt liter vizet,melynek hőmèrsèklete 40°C,elpárologtassunk
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
2 liter víz: `m = 2\ kg`
`ΔT=60\ °C` fokkal kell melegíteni először, hogy 100 fokos legyen.
Ahhoz kell ennyi hő:
`Q_1 = c_"víz"·m·ΔT`
ahol `c_"víz" = 4","18 (kJ)/(kg°C)`, vagy ahogy benne van a könyvetekben.

Aztán fel kell forralni. Eközben a hőmérséklet nem változik, de folyadékból gőz lesz. Ehhez ennyi hő kell:
`Q_2 = L_"forr"·m`
ahol `L_"forr" = 1368 (kJ)/(kg)`, vagy ahogy a könyvedben van.

Szorozd ki mindkettőt, aztán add össze. Az lesz az összes hő, ami kellett. kJ lesz a mértékegysége.

0