Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika összetett mozgások

Főoldal » Középiskola » Fizika
1538
Mekkora vízszintes irányú sebességgel kell egy 45 m magas toronyház tetejéről eldobnunk egy kavicsot ahhoz, hogy a kavics a toronyháztól 60 m-re érjen földet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ez egy vízszintes hajítás.
A vízszintes hajítás olyan, mint egy sima szabadesés y irányban és sima egyenes vonalú egyenletes mozgás vízszintesen. Mármint ennek a kettőnek az összetevése.

1) számold ki, hogy a 45 méter magasból a szabadesés hány másodpercig tart. Ezt a képletet kell hozzá tudni (magold is be) :
`s = 1/2·a·t^2`
Szabadeséskor `s` a magasság, az `a` gyorsulás pedig `g=10 m/s^2`.

2) Miután megvan az esés `t` ideje, számold ki a vízszintes irányban megtett utat ezzel a képlettel:
`s = v·t`
Most `s=60 m`, ott kell földet érjen a kavics, `v` pedig a keresett sebesség.

Számold ki belőle `v`-t.
1