Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Deriváljunk :)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
967
Szóval az alap deriválások mennek, meg van olyan "nehezebb" is, amivel meg tudok bírkózni.

Van megoldókulcs is, tehát le tudom ellenőrizni a megoldásaimat. De van, hogy olyan megoldás jön ki, amit egyszerűen nem értek. Nem értem, hogy hogyan jön az ki.
Mit nézek el...

Szóval ebben kérném a segítségeteket.
Én elmondom hogyan gondolkodtam, és mit számoltam, és örülnék, ha rámutatnátok, hogy hol mentem félre, és mi a jó gondolatmenet.
Köszi szépen! :)

1.) lg   5x/2x+3
Én ennél úgy gondolkodtam, hogy mivel összetett függvény ezért kívülről befelé haladva deriválok az f(g(x))' = f'(g(x))*g'(x) alapján.

Szóval lg függvény deriváltja 1/x*ln 10 azaz -> 1/(5x/2x+3)*ln10
Ezután a gyök jön ami igazából hatványként 1/2 -> 1/2 * (5x/2x+3)^(-1/2)

És legvégül pedig jöhet a legbelső függvény -> 5*(2x+3)-5x*2/(2x+3)^2
(mivel f/g = f'*g-f*g' / g^2)

Szóval a megoldás az előbb említett 3 külön szedett deriválásnak a szorzatai.
Ehelyett a megoldókulcsban láthatjátok a jó megoldást az E) feladat személyében!

Nagyjából jó amit csináltam, de például nem értem, hogy ha az 1/2 -es szorzót levitték, akkor hol van a -1/2 -es hatvány az 5x/2x+3 -nál, továbbá miért lett az 5x/2x+3 -ból 2x+3/5x ???
Stb-stb.
Azért látható, hogy van eltérés a megoldásom és a megoldókulcs között, és nem értem MIÉRT.

2.) A második feladatot egyszerűbb lesz leírni szerencsére.
a képen az F) a megoldás hozzá.

Mindent értek a megoldókulcsban, kivéve azt, hogy a -x^(-5) honnan és hogyan jött oda.
Ezt valaki le tudná vezetni nekem? Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
deriválás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Ami lemaradt: az 1-nél az lg deriválásánl az 1/ alatt az 5x/2x+3 -as rész az gyök alatt van ugyanúgy.. elvileg legalábbis úgy kell lennie csak az oldal nem írta ki...

A 2.-nál meg hülyén nem írtam le az alapfüggvényt, szóval ezt kellett deriválni:

1/4x^4 * ln ln ln x
Módosítva: 8 éve
0

Lehet a megoldókulcs szivat.
Egy másik feladatnál is máshogy írja mint én, de lehet ugyanazt jelenti a kettő csak én ezt nem tudtam.

Szóval lényegtelen mi az alapfüggvény, az egyik részénél én azt írtam, hogy:
1/2 * (3x-1)^(-1/2)
Mire a megoldókulcs ezt írta:
1/2 * 1/3x-1 (a 3x-1 gyökjel alatt van).
Értem én, hogy a -1/2 "hatványként" nem a legszebb, de nekünk úgy tanították órán, mondván a gyököket mindig át lehet írni hatványba, szóval felesleges gyökösként "szenvedni" velük.
Az én megoldásom is ugyanúgy teljesértékű remélem, igaz???
0

Sajnos nem látszanak jól a képleteid, használj ASCIIMath-t. Itt van egy tutoriál hozzá:
http://www.wjagray.co.uk/maths/ASCIIMathTutorial.html

A lényeg, hogy két backtick között kell írni a képletet (backtick: `\``ez a jel`\``, magyar billentyűzeten Alt-7)

Mondjuk ha ezt írod:
`\``f(x) = lg sqrt((5x)/(2x+3))`\``
abból ez látszik:
`f(x) =lg sqrt((5x)/(2x+3))`

Ennek a deriváltja:
`f'(x) =1/(sqrt((5x)/(2x+3))·ln 10)·1/2 1/sqrt((5x)/(2x+3))·(5(2x+3)-5x·2)/(2x+3)^2`

amit egyébként így írtam be:
`\``f'(x) =1/(sqrt((5x)/(2x+3))·ln 10)·1/2 1/sqrt((5x)/(2x+3))·(5(2x+3)-5x·2)/(2x+3)^2`\``

A deriváltat már csak kicsit egyszerűsíteni kell:
`=1/((5x)/(2x+3)·ln 10)·1/2·(5(2x+3)-5x·2)/(2x+3)^2`
`=1/(5x·ln 10·2)·(5·3)/(2x+3)`
`=3/(2x·ln 10·(2x+3))`
ami ugyanaz, mint a megoldókulcs.

Az f)-et már nagyon nem tudtam kibogozni, írd meg ASCIIMath-tal.
Használd a "Válasz előnézete" menüt, ellenőrizni tudod, jól írtad-e be.

Ha választ írsz, arról én nem kapok értesítést, úgyhogy küldj egy üzenetet is.
0