Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
553
Sziasztok ez nagyon sürgős lenne!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a = 10
b = 7,5
c = ?

Kiszámoljuk a c oldalt.  7.5² + 10²  = c = 12.5 cm

sinα = a/c
sinα = 10/12.5 = 0.8
α = 53.13°

β = 180°-90°-53.13°=36.87°
vagy
sinβ = b/c
sinβ = 7.5/12.5 = 0.6
β = 36.87°

Az m, q, 10 oldal hosszú 3szöget tekintve ismert 2 szög (90 és 36.87), így a 3. szög 180-90-36.87 = 53.13° (ez egyébként a felső szög jobb része, így a bal része 90-53.13=36.87 lesz.)

Az m, q, 10 oldal hosszú 3szög összes belső szöge ismert és az egyik oldala, ami az átfogó lesz, ami 10.
sin36.87 = m/10
m = sin36.87 * 10 = 6

q =  10² - 6²  = 8

p = c - q = 12.5 - 8 = 4.5

Összesítve:
a = 10
b = 7.5
c = 12.5
m = 6
p = 4.5
q = 8

a) T = (c*mc)/2 = (12.5*6)/2 = 37.5
b) c = 12.5
c) m = 6
d) p = 4.5 q = 8
e) m =  p*q  → 6 =  4.5 * 8  → 6 = 6 → IGAZ
Módosítva: 4 éve
0