Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Óramutato

Főoldal » Középiskola » Matematika
1648
sos hány fokos szöget zárnak be egymással az óramutatók
a) 2:45
b) 16:40-kor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az óramutató 12 óra alatt 360°-ot fut be

1 óra alatt `360/12` = 30°-ot.

Ha 60 perc alatt megy 30°-ot, akkor

1 perc alatt `30/60` = 0,5 fokot megy, ezt visszük tovább. (óramutató)

A percmutató 60 perc alatt fut 360°-ot

1 perc alatt `360/60` = 6 fokot megy (percmutató)

a,

2 óra 45 perc, vagyis 120+45 = 165 perc alatt `165/2` = 82,5°-on áll az óramutató.

45 perc alatt a percmutató `45*6` = 270°-on áll.

270-82,5 = 187,5°-ot zár be a két mutató 2:45-kor. (A másik irányból nézve 360-187,5 = 172,5°-ot.)

b,

16:40 (továbbiakban 4:40)

4 óra 40 perc, vagyis 280 perc alatt `280/2` = 140°-on áll az óramutató.

40 perc alatt a percmutató `40*6` = 240°-on áll a percmutató.

240-140 = 100°-ot zár be a két mutató 16:40-kor.
0